Muz İçin Atağa Kalkıldı!

Muz İçin Atağa Kalkıldı! haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

2017-12-08 23:06

Türkiye'nin muz deposu olan Mersin'de muz üretimi ve pazarlamasında yaşanan sorunların çözümü amacıyla Bozyazı'da kurulan Muz Komisyonu, hem talebin 12 ay karşılanabilmesi hem de tüm ülkeye pazarlanabilmesi için gerekli çalışmaları yapma kararı aldı.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde "Muz üretimi ve sorunların çözümü" konusunda kurulan komisyon ilk toplantısını Kaymakam Hayatı Taşdan başkanlığında yaptı. Kaymakamlık makamında gerçekleştirilen toplantıya,Bozyazı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Remzi Bardak, Anamur Ziraat Odası Başkanı ve Bozyazı Temsilcisi Ahmet Şeref Gümüş, Toptancı Hali Şube Müdürü Türkay Oğuz, İlaç Bayii Hayati Aydul, Komisyoncu Mehmet Gilik ve üreticiler katıldı.

Muzun üretiminden tüketimine tüm sorunların masaya yatırıldığı toplantıda, sera mekanizasyonu, iklimlendirme, üreticilerin üretim teknikleri konusunda sürekli olarak desteklenmesi, hasat ve ambalajlama hatalarının en aza indirilmesi, ürünlerin pazara sevki sırasında frigofirik araçların kullanımı, belirli merkezlerde pazarlama ağı oluşturularak ilçede üretilen ürünlerin Türkiye'nin 81 ilinde de pazarlanabilmesi için gerekli adımların atılması için her türlü çabanın gösterilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Toplantıda ayrıca, muz üretimi konusunda üretim planlamasına gidilerek yılın 12 ayında talep edilen ürünün karşılanarak, hem fiyat dengesinin oluşturulması hem de ülkenin döviz kaybına neden olan ithal ürün miktarının en aza indirilmesinin sağlanması için gerekli adımların atılması da kararlaştırıldı.

Öte yandan, Bozyazı'da üretimi yapılan turfanda sebze üretimi ve pazarlanması konusunda da gerekli tedbirlerin alınması konusunda çalışma yapılması tüm paydaşlar tarafından benimsendi.

Üreticinin alın terinin karşılığını aldığı, tüketicinin ihtiyacı kadar ürünü uygun fiyata her dönemde alabildiği ve güvenle tüketebildiği, muz ve turfanda sebze üretimi konusunda sürdürülebilir bir sistemin kurulması için gerekli adımların atılması için üreticiler, tesis sahipleri, ilaç-gübre bayileri, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odasından müteşekkil paydaşların katımlıyla seri toplantılar düzenlenmesi kararlaştırıldı.