Türkiye’nin En Güzel Mağaralarından Biri:

Türkiye’nin En Güzel Mağaralarından Biri: haberinin gerçek görüntüsü.

Yazdır

2017-12-03 23:22

Mersin‘in Aydıncık ilçesi sınırlarında bulunan Aynalıgöl tam bir doğa harikası. Mağaraları severim, ve seyahat ettiğim ülke ve şehirlerde mümkün olduğunca mağaraları görmeye çalışırım. Şunu söyleyebilirim ki, şimdiye kadar gördüğüm en etkileyici mağaralardan biri oldu Aynalıgöl, hayran kaldım.

Gilindire Mağarası olarak da bilinen bu yer 1999’da Aydıncık’a 10 km mesafedeki Gemi Durağı yakınlarında bir çoban tarafından tesadüfen bulunmuş.

Sadece Mersin’de gezilecek yerler arasında değil, doğru bir tanıtım stratejisi ile tüm dünyanın ilgisini çekebilecek nitelikte özelliklere sahip mağara, bölgede çok iyi tanınıyor. Tek başına Mersin turizminde ilgi çekici bir değer bana göre bu mağara.

Mağaranın bulunduğu Aydıncık ilçesinin geçmişi antik çağa kadar gidiyor. Silifke- Taşucu ile Bozyazı-Anamur arasında kalan Aydıncık, Fenikeliler döneminin izlerine hala rastlanıyor ve ilçenin o dönemki ismi Kelenderis olarak biliniyor. Roma Devleti’nin önemli liman kentleri arasında da bulunan Kelenderis ismi yıllar içerisinde Kelendri, Gelendir ve Gilindire’ye dönüşmüş.

Kirpi arayan bir çobanın, kirpi izlerini takip ederek keşfettiği mağarada, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan analizde yarısı tatlı, yarısı tuzlu bir göl bulunmuş. Çevresinde hiçbir akıntı gözlemlenmeyen ve ayna gibi bir yansıması olan göle Aynalıgöl ismi verilmiş.

Deniz yüzeyinden 50 m yukarıda bulunan giriş ağzına vardıktan sonra, mağara içerisinde 555 m boyunca ilerleniyor. Farklı damlataş oluşumlarının (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, akma taşlar, mağara iğnesi) olduğu iç yapıda genişlik 100, tavan yüksekliği ise 18 m’ye kadar ulaşıyor. Çok sayıda salon ve odanın görülebildiği ana galeride devasa boyutta sütun, sarkıt ve dikitlere rastlanıyor. 30 milyon yıl gibi bir sürede oluşan bu muhteşem yapı insanı etkiliyor.

Türkiye’nin en güzel mağaraları arasında yerini alan Aynalıgöl Mağarasının sonunda genişliği 30, uzunluğu 140, tavan yükseliği 40 ve derinliği 47 metre olan gölle karşılaşılıyor. Gölün dikkat çeken en önemli özelliği mağara içindeki sarkıt ve dikitlerin gölün içerisinde de devam ediyor olması. Göl yüzeyi kadar sualtı manzarası da bu yüzden şahane.

Denizle aynı düzeyde bulunan gölün ilk 10 metresinin tatlı, sonrasının ise tuzlu su olması apayrı bir doğa mucizesi. Yapılan araştırmalarda gölden denize açılan bir galerinin olmadığı belirtilse de küçük çatlaklar aracılığı ile deniz bağlantısı sağlandığı sonucuna varılmış.

Yılın her dönemi 20-21 derecelik sıcaklığı ile dalışseverlerin ilgisini çeken Aynalıgöl, profesyonel olmayan kişilerin dalması için tehlikeli sayılıyor. Mağara dalış tekniğine hakim kişiler dışında kimsenin dalışı için önerilmeyen gölde, özel ekipmanların kullanılması öneriliyor.

Aynalıgöl’e nasıl gidilir

Aydıncık-Silifke Karayolu’nun yaklaşık 10. km’den sapan 3 km.’lik bir yol ile gidiliyor. Akdeniz foklarının yaşadığı Sancak Burnu yakınlarındaki mağaranın içerisi sıcak olduğunda yanınızda hafif kıyafetler almanızı tavsiye ederim. nem oranı çok yüksek olduğundan nefes almak zorlaşıyor. Yanınıza mutlaka bol miktarda su alın.

Mağaraya giden yol boyunca, belediyenin çöp döktüğü yerden geçmek ise insanı üzüyor. Böylesi turizm değeri yüksek olan bir noktaya giderken etrafta ve ormanın içerisinde uçuşan oraya buraya dağılmış çöp poşetlerini görmek keyfi kaçırıyor. belediyenin çöp alanı oradan uzaklaştırması ve orayı temizlemesi şart görünüyor.