'TÜRKÄ°YE'nin muz deposu' olarak bilinen Anamur'da üreticilere danışmanlık yapan Ziraat Mühendisi Bünyamin Kozak, hedeflerinin 1 milyon ton üretime ulaşıp iÅŸportadan, market tezgahlarına kadar yer almak istediklerini söyledi.
Yılda 430 bin ton muz üretimi yapılan ilçedeki çiftçiler adına konuÅŸan Ziraat Mühendisi Bünyamin Kozak, Anamur muzunun hak ettiÄŸi konuma gelmesi için market tezgahlarındaki yerinin geniÅŸletilmesi gerektiÄŸini anlattı. Dışarıdan ithal yolu ile muz getirildiÄŸini aktaran Kozak, ÅŸöyle devam etti:
"ÜrettiÄŸimiz muz seyyar satıcı, pazarcıda, iÅŸportada satılıyor. Ä°thal muz ise doÄŸrudan markete giriyor. Muz üretimi 1 milyon ton olması durumunda ayda 1 parmak olan muz tüketimi 1 haftaya düÅŸecek. Dünyada muzun üretimi yapan Ekvator gibi ülkeler artık muz üretimini yavaÅŸlattı ve kakao üretimine kaydı. Bu yüzden ileride yerli muza yöneliÅŸ artabilir. Artık yerli muz olarak markete girmek istiyoruz. Bunun için 12 ay üretim yapmalı ve bunu yaparken de muz üreticileri olarak kaliteyi arttırmak adına daha dikkatli ve daha hassas olmalıyız. Öte yandan Anamur'da sera yapımına uygun binlerce dönüm boÅŸ alan miras davalarının sürmesinden kaynaklı deÄŸerlendirilmiyor."
DESTEK Ä°STEDÄ°
32 yıldır muz üreticiliÄŸi yapan Zeki Kılınç ise ÅŸunları kaydetti:
"2000-2002 yıllarında bir kilo muzun ederi, 1 kilo sera naylonuna ve 4 kilo demire tekabül ediyordu. Åžimdi ise 1 kilo muz 1 kilo demirin bile maliyetini karşılayamıyor. Åžimdi 10 kilo muz, 1 kilo naylon etmiyor. Çok zor durumdayız. Devletin vermiÅŸ olduÄŸu 8 lira gibi gülünç bir destek rakamı var. BuÄŸdaya da arpaya da aynı rakam veriliyor. Oysa muzda naylon, demir gübre fiyatları oldukça yükseldi. Muzda eski verimi alamaz olduk. Devletin muz üreticisine olan desteÄŸini arttırmasını istiyoruz