takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Muz Üretimi İlk Kez 300 Bin Tonu Geçti.
GÃœNDEM
2017-01-30 20:44

Muz Üretimi İlk Kez 300 Bin Tonu Geçti.

Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı  Åžemsi Bayraktar, son yıllarda hızla artan muz üretiminin ilk kez 300 bin tonu geçtiÄŸini belirterek, muz üretiminin 2016'da yüzde 13,1 artışla 306 bin tonla rekor kırdığını söyledi.

Åžemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada 1988 yılındaki 35 bin tonluk üretimden sonra 1993 yılında 18 bine kadar düÅŸen muz üretiminin örtü altı üretimin yaygınlaÅŸmasıyla 2000 yılında 64 bin tona, 2003'de 110 bin tona, 2008'de 201 bin 115 tona, 2015'de 270 bin 500 tona, 2016 yılında ise 35 bin 426 tonluk artışla 305 bin 926 tona çıktığını belirtti. Kalp, damar hastalıklarına iyi geldiÄŸi, kolesterolü düÅŸürdüÄŸü, kemik geliÅŸimini desteklediÄŸi öne sürülen, B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengin olan muzun dünyada ve  Türkiye'de sınırlı alanlarda üretiminin yapıldığını ama saÄŸlık açısından düzenli tüketilmesi gerektiÄŸini bildiren Bayraktar, açıklamasında ÅŸunları kaydetti: 

"GüneydoÄŸu  Asya'nın tropikal bölgelerinde doÄŸal olarak yetiÅŸen muzun üretimi ülkemizde örtü altı üretim dolayısıyla her yıl artarak devam etmektedir. Muz üretimi,  Türkiye'nin tarımdaki potansiyelini göstermek açısından da önemlidir. Ä°klim ÅŸartları nedeniyle  Mersin ve  Antalya illerinin mikro-klima özelliÄŸi gösteren bazı ilçelerinde çok sınırlı bir bölgede yetiÅŸen muzda ulaşılan üretim rakamı  Türkiye için olaÄŸanüstü boyutlardadır.  Mersin ilinde yoÄŸun olarak  Anamur ve  Bozyazı ilçelerinde genellikle örtü altında yetiÅŸtiricilik yapılmaktadır.  Antalya'da ise  GazipaÅŸa'da yetiÅŸtiricilik genellikle açıkta,  Alanya'da ise yetiÅŸtiricilik açık yanında örtü altında da gerçekleÅŸtirilmektedir. Son yıllarda yetiÅŸtiricilik alanlarında  Mersin'in  Erdemli,  Aydıncık,  Silifke,  Toroslar ve  YeniÅŸehir,  Antalya'nın  Kumluca,  Manavgat ve  Finike,  Adana'nın  YüreÄŸir ilçesi ile  Hatay'ın  Erzin,  Hassa ve  Arsuz ilçesine kadar geniÅŸlemeler oldu."

"Üretimin neredeyse tamamı  Mersin ve  Antalya'da"

Muz üretiminin yüzde 72,2'sini  Mersin, yüzde 27'sini ise  Antalya illerinin yaptığını, üretimde  Hatay'ın yüzde 0,82,  Adana'nın ise yok denecek kadar az pay aldığına dikkat çeken Bayraktar, "2016'nın 11 ayında 192 bin 850 tonluk muz ithalatına 95,3 milyon dolar ödendiÄŸi göz önüne alınırsa yerli muz üretiminin ekonomiye yaptığı katkı daha iyi anlaşılır.  Türkiye'nin 11 aylık muz ihracatı ise 9 bin tonu aÅŸmış durumda" dedi.

"Son yıllarda daha fazla muz yiyoruz"

Türkiye'de de muz tüketiminin hızla arttığının altını çizen Bayraktar, ÅŸunları kaydetti: 

"Son yıllarda daha fazla muz yiyoruz. KiÅŸi başına muz tüketimi 10 yıl önce 2 kilogramken, tahminlere göre 2016 yılında 6 kilogramı aÅŸtı. Tüketim daha artacak. AB ülkeleri ile ABD'de kiÅŸi başına muz tüketimi  Türkiye tüketiminden 3-4 kat daha fazla. Bundan dolayı muz üretiminde ulaşılan noktayı yeterli göremeyiz. Üretimi desteklemeli, daha da artırmalıyız. 20 kilogramlık koli için belirlenen 9,5 dolarlık referans fiyat ve yüzde 145,8'lik gümrük vergisi harfiyen korunmalıdır. Aksi takdirde üretimi artırmanın imkanı yoktur. Türk çiftçisinin aynı koÅŸullarda muz üreticisi ve ihracatçısı ülkeler olan bir Ekvador, Panama veya Kosta Rika ile rekabet etmesi mümkün deÄŸildir. Muzla ilgili diÄŸer tedbirlerin yanı sıra, kaçakçılığa izin verilmemelidir. Sınır ticareti denetim altına alınmalı, bu kapsamda yapılan ithalat iç piyasaya sürülmemelidir. Sulama altyapısıyla ilgili sorunlar giderilmeli, sera yapımı teÅŸvik edilmelidir. Muz araÅŸtırma istasyonu açılmalıdır."

"Yerli muzun raf ömrü uzatılmalı"

Yerli muzun raf ömrünün uzatılabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve uygulanması gerekliliÄŸine vurgu yapan Bayraktar, "Sera malzeme ve ekipmanlarından demir, çimento, damlama hortumu, boya, cıvata, plastik örtü ve benzeri malzemelerde katma deÄŸer vergisi (KDV) oranı inÅŸaat yerine tarım kaleminden alınarak düÅŸürülmelidir. Muz üretimi 7-8 ay yerine yılın 12 ayına yayılmalı, üretim planlaması yapılmalı, markalaÅŸmaya gidilmelidir. Muz paketleme ve sarartma tesisleri kayıt altına alınmalı ve standardizasyonu, paketlemede kullanılan ambalajların standartlara uygun hale gelmesi, izlenebilirliÄŸi saÄŸlanmalıdır" diye konuÅŸtu.


Bu haber 1426 kez okundu.

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                                                   9 + 4 = ?

SON YORUMLAR

ANKETLER

Anamur’da Hangi Hastaneden Memnunsunuz!