takipçi satın al instagram takipçi satın al twitter takipçi satın al tiktok takipçi satın al youtube abone satın al facebook takipçi satın al twitch takipçi satın al
Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Sigara sağır ediyor!
SAÄžLIK | YAÅžAM
2017-12-13 21:52

Sigara sağır ediyor!

 

Kanser, kalp hastalığı, solunum problemleri ve daha nicesi... Sigara içme alışkanlığınızla bağıntılı saÄŸlığınızı tehdit eden riskler bunlarla sınırlı deÄŸil. EÄŸer sigara içiyorsanız - ya da sigara içen biri ile yaşıyorsanız - iÅŸitme saÄŸlığınız da risk altında. Sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla iÅŸitme kaybına uÄŸrama olasılığı yüzde 70 daha yüksek!

 

Ä°stanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi'nden Kulak Burun BoÄŸaz Uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, sigara ve iÅŸitme kaybı arasındaki tehlikeli baÄŸlantı hakkında ÅŸu bilgileri verdi:

 

"Ä°ÅŸitme uzmanları 1962'de yapılan ilk çalışmadan bu yana sigara içilmesinin iÅŸitme kaybına katkıda bulunduÄŸundan ÅŸüpheleniyorlar. Bununla birlikte, devam eden çalışmalar da bunu doÄŸrulamaktadır. American Medical Association Dergisi'nde yayınlanan bilimsel makaleye göre, sigara içenlerin sigara içmeyenlere kıyasla iÅŸitme kaybına yakalanma oranının yüzde 70 daha yüksek olduÄŸunu belirtildi. Çalışma aynı zamanda, sigara içmeyip de sigara içen biriyle yaÅŸayanların, böyle bir etkiye maruz kalmayanlara kıyasla iki kat daha fazla iÅŸitme kaybı riskine sahip olduklarını söylüyor.

 

SÄ°GARA DUMANINA MARUZ KALANLAR BÄ°LE...

Genç yaÅŸtaki içiciler de iÅŸitme kaybı riskiyle karşı karşıyadır. New York Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araÅŸtırmacılar, sigara dumanına maruz kalan gençlerin, maruz kalmayanlara kıyasla iki ya da üç kat daha fazla iÅŸitme kaybına uÄŸradıklarını buldu.

 

Sigara, iÅŸitme saÄŸlığını çeÅŸitli ÅŸekillerde etkiler. Sigara, formaldehit, arsenik, amonyak, hidrojen siyanür ve nikotin gibi bir çok kötü kimyasal madde içerir. Nikotin ve karbon monoksit oksijen seviyelerini azaltır ve saç dökülmesini engellemekten sorumlu iç kulağınız da dahil olmak üzere vücudunuzdaki kan damarlarını sıkıştırır.

 

  • Nikotin, beyinde iÅŸitmeyle görevli olan iÅŸitme sinirindeki nörotransmitterleri etkiler.
  • Nikotin, kulak çınlaması ve baÅŸ dönmesine neden olabilir.
  • Sigara östaki tüpünü ve orta kulak astarını tahriÅŸ eder.
  • Sigara içmek vücuttaki hücrelere zarar verir ve bunları DNA'ya zarar verebilecek ve hastalık yaratabilen serbest radikaller haline getirir.
  • Sigara, sizi yüksek seslere daha duyarlı hale getirebilir ve bu nedenle gürültüye baÄŸlı iÅŸitme kaybına karşı daha duyarlı hale gelebilirsiniz.

AraÅŸtırmalar, bir kiÅŸinin sigara içmeye ne kadar uzun süre devam ederse (ya da ne kadar uzun süre maruz kalırsa) iÅŸitme saÄŸlığındaki hasarın da o kadar fazla olduÄŸunu gösteriyor.

 

EÄžER SÄ°GARAYI BIRAKIRSANIZ...

Sigara içtiÄŸiniz yıllarda geliÅŸtirdiÄŸiniz herhangi bir sensörinöral iÅŸitme kaybını geri alamazsanız da, sigarayı bırakırsanız nikotinle bağıntılı olan herhangi bir iÅŸitme kaybının önüne geçmiÅŸ olursunuz.

Sigaradan dolayı bir işitme kaybı yaşıyorsanız, yapacağınız ilk iş işitme kliniklerini ziyaret edip gerekli testleri yaptırmak olmalıdır."

 

 

 

 


Bu haber 2554 kez okundu.

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
                                                   3 + 1 = ?

SON YORUMLAR

ANKETLER

Anamur’da Hangi Hastaneden Memnunsunuz!